Casa Almendra

El borge          De omgeving           Casa Almendra           Gastenboek           Tarieven en beschikbaarheid           Contact

El Borge

El Borge is een authentiek Andalusisch wit dorp met een kleine 1000 inwoners,
waar de tijd precies is blijven stilstaan. Toeristen behoren hier niet tot het vaste straatbeeld.
Het dorp is in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Phoeniciërs en straalt een sfeer uit van de latere Moorse overheersing uit.
Eén van de twee torens van de dorpskerk is gebouwd in de typische Mudejar-bouwstijl.

 

El Borge ligt op 230 meter boven het zeeniveau in de Axarquia, een streek ten oosten van Malaga. Het is een klein, levendig dorp met vriendelijke en behulpzame bewoners, die moeite zullen doen om u te begrijpen ook al spreekt u geen Spaans. Er is een school, een muziekvereniging, een flamenco-schooltje en een Pena de Verdiales waar de kinderen les krijgen in de traditionele muziek en danssoort van de streek, de Verdiales. Er bevinden zich wat supermarktjes, een bakker en slager, een viswinkel, een vogelparkje, een sportschool en een ruim gemeentelijk zwembad met een bewaakt peuterbad. Bij het fraaie zwembad van El Borge, dat van ca. half juni tot begin september geopend is, ligt een een grasveld met palmbomen en het typisch Spaans familie-restaurant van Pepe en Maria, waar streekgerechten worden bereid. Behalve het restaurant van Pepe en Maria is Tapabar Paco een aanrader, hier kunt u ook eten. Op het dorpsplein zit de bar van Gema, met terras, tapas, broodjes en schepijs. Alle horeca in het dorp hebben gratis WIFI voor de gasten. Op het dorpspleintje is er ook nog een pub. Iedere dinsdagmorgen is er een kleine markt.
De verbodstekens zijn zelfs in hartvorm...De bekende bandiet Luis Munoz Garcia, beter bekend als El Bizco de El Borge (de Schele) werd hier in de 19e eeuw geboren, in het dorp bevindt zich ter ere van hem een klein museum Posada del Bandolero met een schaduwterras, een bar met tapas en een leuk restaurant. De streek kende wel meer bandieten en deze waren over het algemeen geliefd omdat de buit gedeeld werd met de dorpsbewoners.

De streek La Axarquia wordt omgeven door bergen die in de winter het gebied afschermen tegen
de koude wind vanuit de hoogvlakte van centraal Spanje. Hierdoor heeft de streek een weldadig micro-klimaat waarin zelfs tropische vruchten zoals mango’s en avocado’s goed gedijen. Al in januari bloessemen de amandelbomen volop. In de zomer verhindert deze bergketen ook dat de hete lucht uit het Zuid Spaanse binnenland de streek ongehinderd kan binnenstromen.

Een van oudsher belangrijke inkomstenbron in El borge, is de druiventeelt (moscatel), waarvan een wijn, maar bovenal ook heerlijke rozijnen gemaakt worden. De druiven liggen aan het eind van de zomer op de heuvels rondom het dorp te drogen. El Borge is groot in rozijnen landelijk gezien. Dit hele productieproces is in 2018 uitgeroepen tot Werelderfgoed. Eén dag per jaar, de 3e zondag van september, is dit stadje het middelpunt van de streek. Op Dia de la Pasa, de dag van de rozijn, wordt de nieuwe oogst met een groots feest gepresenteerd en geprobeerd.
Er zijn in de loop van het jaar veel feesten in El Borge, die vaak de hele nacht duren.

Aan de hoeveelheid tropische fruitbomen op de heuvels tussen El Borge en het op 1,5 kilometer liggende buurdorp Almáchar, ziet u dat er al veel wijnboeren overgegaan zijn op het telen van avocado’s en mango’s. De kwaliteit en smaak van deze vruchten is beter dan de Zuid-Amerikaanse import die men in de meeste noord- Europese supermarkten vindt.

Op een half uur rijden loopt u op het strand, binnen 3 kwartier winkelt u in Malaga en binnen twee uur loopt u in Granada of Ronda. Het dorp is een prima thuisbasis gedurende uw ontdekkingstochten door de provincie Andalusië in zuid- Spanje.